Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu
ogłasza konkurs otwarty na stanowisko
pracownika w grupie pracowników badawczo-technicznych
w ramach dotacji celowej Ministra Edukacji i Nauki na zadanie pt.
„Sieć badawcza uczelni przyrodniczych na rzecz rozwoju polskiego sektora mleczarskiego – projekt
badawczy”
w Katedrze Rozwoju Funkcjonalnych Produktów Żywnościowych
Główne zadania i obowiązki:
- Zadania na stanowisku pracy:
- wykonywanie podstawowych analiz laboratoryjnych i instrumentalnych w tym:
- reakcji hydrolizy enzymatycznej, oznaczanie stopnia hydrolizy, oznaczenie białka, analizy reologiczne, aktywności antyoksydacyjne, analiza mikrobiologiczna, analiza barwy, oznaczenie składu i podstawowe analizy fizyko-chemiczne produktów spożywczych;
- wykonywanie rozdziałów mieszanin peptydów z zastosowaniem chromatografii cieczowej HPLC i LC/MS/MS;
- opracowanie dokumentacji GMP/GHP i HACCP.
- prowadzenie działalności badawczej w obszarze: Technologia żywności i żywienia;
- upowszechnianie wyników prac badawczych w formie publikacji naukowych w czasopismach indeksowanych w bazie SCOPUS lub Web of Science;
- uczestnictwo w konferencjach/sympozjach naukowych (krajowych i zagranicznych);
- udział w warsztatach i szkoleniach podnoszących kompetencje zawodowe;
- udział w pracach organizacyjnych na rzecz jednostki i uczelni;
- inne zadania wyznaczone przez kierownika jednostki, wynikające z profilu i charakteru jednostki i uczelni.
Wymagania:
- posiadanie co najmniej tytułu zawodowego magistra, magistra inżyniera lub równorzędnego w zakresie technologii żywności i żywienia człowieka lub z kierunków Biotechnologia żywności, Dietetyka lub pokrewnych;
- posiadanie umiejętności wykonywania podstawowych analiz laboratoryjnych i instrumentalnych (np. prowadzenie i projektowanie reakcji hydrolizy enzymatycznej, oznaczanie stopnia hydrolizy, oznaczenie białka, analizy reologiczne, aktywności antyoksydacyjne, analiza mikrobiologiczna, analiza barwy, oznaczenie składu i podstawowe analizy fizyko-chemiczne produktów spożywczych);
- praktyczna i teoretyczna znajomość technik i chromatografii cieczowej HPLC i LC/MS/MS oraz chromatografii gazowej GC/MS, a także wiedza na temat możliwości analitycznych dostępnych urządzeń;
- aktywna obsługa zleceń badań i analiz, sporządzanie sprawozdań z wykonanych analiz;
- znajomość systemów GMP/GHP i HACCP, umiejętność prowadzenia szczegółowej dokumentacji zgodnie z zasadami w/w systemami;
- znajomość zagadnień technologicznych dotyczących wytwarzania produktów spożywczych, w szczególności prod. mleczarskich oraz zagadnień z obszaru dietetyki i żywienia, technik separacji i ekstrakcji;
- zaangażowanie i chęć podnoszenia swoich kwalifikacji w zakresie projektowania nowych technologii, przeskalowywania produkcji i tworzenia nowych wyrobów żywnościowych;
- odpowiedzialność i samodzielność na zajmowanym stanowisku;
- znajomość j. angielskiego na poziomie dobrym w mowie i piśmie, w tym także znajomość języka specjalistycznego z zakresu technologii żywności;
- znajomość podstawowych programów komputerowych (Word, Excel) oraz programów dietetycznych.
Oferujemy:
- zatrudnienie na podstawie umowy o pracę; na czas określony do dnia 30.09.2027 r.
- stabilne warunki zatrudnienia;
- zdobycie unikalnego doświadczenia zawodowego;
- szeroki pakiet socjalny ;
- dobrowolne ubezpieczenie grupowe;
- dofinansowanie aktywności sportowej;
- dofinansowanie prywatnej opieki medycznej;
- dodatkowe wynagrodzenie roczne.
CV należy przesłać w na adres email: cv@upwr.edu.pl z dopiskiem w tytule maila: "Pracownik badawczo-techniczny w KRFPŻ".
Termin składania ofert: 15.03.2024 r.
Klauzula informacyjna dla kandydatów na pracowników biorących udział w procesie rekrutacji znajduje się na stronie internetowej Uczelni.
Uczelnia respektuje politykę równowagi płci oraz dopuszczenie odstępstw od porządku chronologicznego w życiorysie – w celu umożliwienia kandydatom/kandydatkom podążającym wielowymiarową ścieżką kariery – składanie życiorysów wspartych dowodami, które odzwierciedlają reprezentatywną gamę osiągnięć i kwalifikacji mających znaczenie w kontekście stanowiska, o które się ubiegają.