Pozostałe oferty pracy

Pracownik badawczo-techniczny w Katedrze Rozwoju Funkcjonalnych Produktów Żywnościowych

Termin składania dokumentów: 15.03.2024 roku

Rektor

Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu

ogłasza konkurs otwarty na stanowisko

pracownika w grupie pracowników badawczo-technicznych

 w ramach dotacji celowej Ministra Edukacji i Nauki na zadanie pt.

„Sieć badawcza uczelni przyrodniczych na rzecz rozwoju polskiego sektora mleczarskiego – projekt
badawczy”

w Katedrze Rozwoju Funkcjonalnych Produktów Żywnościowych


Główne zadania i obowiązki:

  • Zadania na stanowisku pracy:

 - wykonywanie podstawowych analiz laboratoryjnych i instrumentalnych w tym:

- reakcji hydrolizy enzymatycznej, oznaczanie stopnia hydrolizy, oznaczenie białka, analizy reologiczne, aktywności antyoksydacyjne, analiza mikrobiologiczna, analiza barwy, oznaczenie składu i podstawowe analizy fizyko-chemiczne produktów spożywczych;

- wykonywanie rozdziałów mieszanin peptydów z zastosowaniem chromatografii cieczowej HPLC i LC/MS/MS;

- opracowanie dokumentacji GMP/GHP i HACCP.

  • prowadzenie działalności badawczej w obszarze: Technologia żywności i żywienia;
  • upowszechnianie wyników prac badawczych w formie publikacji naukowych w czasopismach indeksowanych w bazie SCOPUS lub Web of Science;
  • uczestnictwo w konferencjach/sympozjach naukowych (krajowych i zagranicznych);
  • udział w warsztatach i szkoleniach podnoszących kompetencje zawodowe;
  • udział w pracach organizacyjnych na rzecz jednostki i uczelni;
  • inne zadania wyznaczone przez kierownika jednostki, wynikające z profilu i charakteru jednostki i uczelni.

Wymagania:

  • posiadanie co najmniej tytułu zawodowego magistra, magistra inżyniera lub równorzędnego w zakresie technologii żywności i żywienia człowieka lub z kierunków Biotechnologia żywności, Dietetyka lub pokrewnych;
  • posiadanie umiejętności wykonywania podstawowych analiz laboratoryjnych i instrumentalnych (np. prowadzenie i projektowanie reakcji hydrolizy enzymatycznej, oznaczanie stopnia hydrolizy, oznaczenie białka, analizy reologiczne, aktywności antyoksydacyjne, analiza mikrobiologiczna, analiza barwy, oznaczenie składu i podstawowe analizy fizyko-chemiczne produktów spożywczych);
  • praktyczna i teoretyczna znajomość technik i chromatografii cieczowej HPLC i LC/MS/MS oraz chromatografii gazowej GC/MS, a także wiedza na temat możliwości analitycznych dostępnych urządzeń;
  • aktywna obsługa zleceń badań i analiz, sporządzanie sprawozdań z wykonanych analiz;
  • znajomość systemów GMP/GHP i HACCP, umiejętność prowadzenia szczegółowej dokumentacji zgodnie z zasadami w/w systemami;
  • znajomość zagadnień technologicznych dotyczących wytwarzania produktów spożywczych, w szczególności prod. mleczarskich oraz zagadnień z obszaru dietetyki i żywienia, technik separacji i ekstrakcji;
  • zaangażowanie i chęć podnoszenia swoich kwalifikacji w zakresie projektowania nowych technologii, przeskalowywania produkcji i tworzenia nowych wyrobów żywnościowych;
  • odpowiedzialność i samodzielność na zajmowanym stanowisku;
  • znajomość j. angielskiego na poziomie dobrym w mowie i piśmie, w tym także znajomość języka specjalistycznego z zakresu technologii żywności;
  • znajomość podstawowych programów komputerowych (Word, Excel) oraz programów dietetycznych.

Oferujemy:

  • zatrudnienie na podstawie umowy o pracę; na czas określony do dnia 30.09.2027 r.
  • stabilne warunki zatrudnienia;
  • zdobycie unikalnego doświadczenia zawodowego;
  • szeroki pakiet socjalny ;
  • dobrowolne ubezpieczenie grupowe;
  • dofinansowanie aktywności sportowej;
  • dofinansowanie prywatnej opieki medycznej;
  • dodatkowe wynagrodzenie roczne.

CV należy przesłać w na adres email: cv@upwr.edu.pl z dopiskiem w tytule maila: "Pracownik badawczo-techniczny w KRFPŻ".

Termin składania ofert: 15.03.2024 r.

Klauzula informacyjna dla kandydatów na pracowników biorących udział w procesie rekrutacji znajduje się na stronie internetowej Uczelni.

Uczelnia respektuje politykę równowagi płci oraz dopuszczenie odstępstw od porządku chronologicznego w życiorysie – w celu umożliwienia kandydatom/kandydatkom podążającym wielowymiarową ścieżką kariery – składanie życiorysów wspartych dowodami, które odzwierciedlają reprezentatywną gamę osiągnięć i kwalifikacji mających znaczenie w kontekście stanowiska, o które się ubiegają.


Historia wersji
Wytworzył: Jarosław Bosy
Data wytworzenia: 01-03-2024
Opublikowane przez: Barbara Kulińska
Data publikacji: 01-03-2024 11:00
Ostatnio zaktualizował: Barbara Kulińska
Data ostatniej aktualizacji: 01-03-2024 11:25