w sprawie zmian zarządzenia nr 141/2017 Rektora Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu z dnia 31 sierpnia 2017 roku w sprawie utworzenia pozawydziałowej jednostki organizacyjnej o nazwie Regionalne Centrum Innowacyjnych Technologii Produkcji, Przetwórstwa i Bezpieczeństwa Żywności Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu oraz wprowadzenia zmian do Regulaminu Organizacyjnego Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu
Na podstawie art. 23 ust. 1 i ust. 2 pkt 2 ustawy z dnia 20 lipca 2018 r. Prawo o szkolnictwie wyższym i nauce (Dz. U. z 2022 r., poz. 574 z późn. zm.), § 8 ust. 2 i ust. 3 pkt 2 i pkt 50, § 40 ust. 5 Statutu Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu stanowiącego załącznik do uchwały nr 56/2019 Senatu Uniwersytetu Przyrodniczego z dnia 28 czerwca 2019 roku w sprawie uchwalenia Statutu Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu z późn. zm. oraz § 114 Regulaminu organizacyjnego Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu wprowadzonego w życie zarządzeniem nr 152/2019 Rektora Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu z dnia 3 października 2019 r. w sprawie wprowadzenia Regulaminu organizacyjnego (tj. wprowadzony obwieszczeniem nr 9/2023 Rektora Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu z dnia 24 lutego 2023 roku w sprawie ogłoszenia tekstu jednolitego Regulaminu organizacyjnego Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu) zarządza się, co następuje:
§ 1
W zarządzeniu nr 141/2017 Rektora Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu z dnia 31 sierpnia 2017 roku w sprawie utworzenia pozawydziałowej jednostki organizacyjnej o nazwie Regionalne Centrum Innowacyjnych Technologii Produkcji, Przetwórstwa i Bezpieczeństwa Żywności Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu wprowadza się następujące zmiany:
1) § 1 ust. 1 otrzymuje brzmienie: „Tworzy się jednostkę ogólnouczelnianą o nazwie: Regionalne Centrum Innowacyjnych Technologii Produkcji, Przetwórstwa i Bezpieczeństwa Żywności o charakterze badawczym.”.
2) § 1 ust. 2 otrzymuje brzmienie:
„W skład Regionalnego Centrum Innowacyjnych Technologii Produkcji, Przetwórstwa i Bezpieczeństwa Żywności wchodzą :
1) Centrum Biologii Stosowanej oraz Innowacyjnych Technologii Produkcji Żywności:
a) Laboratorium badań przedklinicznych i transplantacji komórkowych,
b) Laboratorium innowacyjnych technik pozyskiwania i utrwalania bioaktywnych składników żywności,
c) Laboratorium innowacyjnych technologii nutraceutyków i żywności funkcjonalnej,
d) Laboratorium oceny oddziaływania rolnictwa na środowisko,
e) Laboratorium biotechnologii i mikrobiologii,
f) Laboratorium innowacyjnych technologii gastronomicznych i linia do obróbki cieplnej potraw,
g) Laboratorium badań żywieniowo- dietetycznych,
h) Laboratorium innowacyjnych technologii owoców i warzyw,
i) Laboratorium innowacyjnych technologii surowców zbożowych,
j) Laboratorium innowacyjnych produktów ekstrudowanych i funkcj. preparatów polisacharydowych,
k) Laboratorium genetyki molekularnej i genomiki porównawczej,
l) Laboratorium Pasz i Żywienia Zwierząt,
m) Laboratorium Procesów Technologicznych,
n) Laboratorium izolowania i analizy składników bioaktywnych,
0) Laboratorium transformacji produktów ubocznych przemysłu spożywczego;
2) Centrum Eksperymentalnych Zakażeń Zwierząt:
a) Laboratorium Eksperymentalnych Zakażeń Zwierząt;
3) Centrum Produktu Regionalnego:
a) Laboratorium procesowe produktów fermentowanych - wina i cydru,
b) Laboratorium procesowe produktów fermentowanych – minibrowar,
c) Laboratorium procesowe produktów zwierzęcych i roślinnych;
4) Ośrodek Zaawansowanych Technologii Produkcji Ogrodniczej;
5) Centrum Diagnostyki Chorób Roślin;
6) Ośrodek Badań Technologii Produkcji Roślinnej:
a) Laboratorium Analizy Gleb i Roślin,
b) Laboratorium Biometrii Roślin,
c) Laboratorium Innowacyjnych Metod Ochrony Roślin,
d) Laboratorium Biochemiczne i Biologii Komórki;
7) Sekcja wsparcia CIT;
8) Sekcja sprzedaży usług CIT.”.
3) § 4 otrzymuje brzmienie:
„1. Regionalnym Centrum Innowacyjnych Technologii Produkcji, Przetwórstwa i Bezpieczeństwa Żywności kieruje dyrektor powoływany przez Rektora na wniosek Kanclerza.
2. Nadzór nad jednostką będzie sprawował Kanclerz.”.
4) § 5 otrzymuje brzmienie:
„Regionalne Centrum Innowacyjnych Technologii Produkcji, Przetwórstwa i Bezpieczeństwa Żywności Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu otrzymuje symbol organizacyjny A0CIT000.”.
§ 2
W Regulaminie Organizacyjnym Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, § 93b otrzymuje brzmienie: „Regionalne Centrum Innowacyjnych Technologii Produkcji, Przetwórstwa i Bezpieczeństwa Żywności Uniwersytetu Przyrodniczego jest jednostką ogólnouczelnianą o charakterze badawczym, której zasady, zakres działania, strukturę wewnętrzną i zadania określa odrębny regulamin.”.
§ 3
Niniejsze zarządzenie stanowi podstawę do:
1) wykonania nowych szyldów i pieczątek,
2) dokonania zmian w uczelnianych systemach informatycznych EOD i TETA,
3) likwidację nieaktualnych szyldów i pieczątek.
§ 4
Nadzór nad wykonaniem zarządzenia powierza się Kanclerzowi.
§ 5
Zarządzenie wchodzi w życie z dniem podjęcia.
Rektor
prof. dr hab. inż. Jarosław Bosy
Wytworzył: | Jarosław Bosy |
---|---|
Data wytworzenia: | 14-03-2023 |
Opublikowane przez: | Aleksandra Pomian |
Data publikacji: | 15-03-2023 08:00 |
Ostatnio zaktualizował: | Aleksandra Pomian |
Data ostatniej aktualizacji: | 17-03-2023 08:42 |