2023 rok

Zarządzenie nr 44/2023 Rektora Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu z dnia 14 marca 2023 roku

w sprawie zmian zarządzenia nr 141/2017 Rektora Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu z dnia 31 sierpnia 2017 roku w sprawie utworzenia pozawydziałowej jednostki organizacyjnej o nazwie Regionalne Centrum Innowacyjnych Technologii Produkcji, Przetwórstwa i Bezpieczeństwa Żywności Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu oraz wprowadzenia zmian do Regulaminu Organizacyjnego Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu

Na podstawie art. 23 ust. 1 i ust. 2 pkt 2 ustawy z dnia 20 lipca 2018 r. Prawo o szkolnictwie wyższym i nauce (Dz. U. z 2022 r., poz. 574 z późn. zm.), § 8 ust. 2 i ust. 3 pkt 2 i pkt 50, § 40 ust. 5 Statutu Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu stanowiącego załącznik do uchwały nr 56/2019 Senatu Uniwersytetu Przyrodniczego z dnia 28 czerwca 2019 roku w sprawie uchwalenia Statutu Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu z późn. zm. oraz § 114 Regulaminu organizacyjnego Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu wprowadzonego w życie zarządzeniem nr 152/2019 Rektora Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu z dnia 3 października 2019 r. w sprawie wprowadzenia Regulaminu organizacyjnego (tj. wprowadzony obwieszczeniem nr 9/2023 Rektora Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu z dnia 24 lutego 2023 roku w sprawie ogłoszenia tekstu jednolitego Regulaminu organizacyjnego Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu) zarządza się, co następuje:

§ 1

W zarządzeniu nr 141/2017 Rektora Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu z dnia 31 sierpnia 2017 roku w sprawie utworzenia pozawydziałowej jednostki organizacyjnej o nazwie Regionalne Centrum Innowacyjnych Technologii Produkcji, Przetwórstwa i Bezpieczeństwa Żywności Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu wprowadza się następujące zmiany:

1) § 1 ust. 1 otrzymuje brzmienie: „Tworzy się jednostkę ogólnouczelnianą o nazwie: Regionalne Centrum Innowacyjnych Technologii Produkcji, Przetwórstwa i Bezpieczeństwa Żywności o charakterze badawczym.”.

2) § 1 ust. 2 otrzymuje brzmienie:
„W skład Regionalnego Centrum Innowacyjnych Technologii Produkcji, Przetwórstwa i Bezpieczeństwa Żywności wchodzą :

1) Centrum Biologii Stosowanej oraz Innowacyjnych Technologii Produkcji Żywności:

a) Laboratorium badań przedklinicznych i transplantacji komórkowych,

b) Laboratorium innowacyjnych technik pozyskiwania i utrwalania bioaktywnych składników żywności,

c) Laboratorium innowacyjnych technologii nutraceutyków i żywności funkcjonalnej,

d) Laboratorium oceny oddziaływania rolnictwa na środowisko,

e) Laboratorium biotechnologii i mikrobiologii,

f) Laboratorium innowacyjnych technologii gastronomicznych i linia do obróbki cieplnej potraw,

g) Laboratorium badań żywieniowo- dietetycznych,

h) Laboratorium innowacyjnych technologii owoców i warzyw,

i) Laboratorium innowacyjnych technologii surowców zbożowych,

j) Laboratorium innowacyjnych produktów ekstrudowanych i funkcj. preparatów polisacharydowych,

k) Laboratorium genetyki molekularnej i genomiki porównawczej,

l) Laboratorium Pasz i Żywienia Zwierząt,

m) Laboratorium Procesów Technologicznych,

n) Laboratorium izolowania i analizy składników bioaktywnych,

0) Laboratorium transformacji produktów ubocznych przemysłu spożywczego;

2) Centrum Eksperymentalnych Zakażeń Zwierząt:

a) Laboratorium Eksperymentalnych Zakażeń Zwierząt;

3) Centrum Produktu Regionalnego:

a) Laboratorium procesowe produktów fermentowanych - wina i cydru,

b) Laboratorium procesowe produktów fermentowanych – minibrowar,

c) Laboratorium procesowe produktów zwierzęcych i roślinnych;

4) Ośrodek Zaawansowanych Technologii Produkcji Ogrodniczej;

5) Centrum Diagnostyki Chorób Roślin;

6) Ośrodek Badań Technologii Produkcji Roślinnej:

a) Laboratorium Analizy Gleb i Roślin,

b) Laboratorium Biometrii Roślin,

c) Laboratorium Innowacyjnych Metod Ochrony Roślin,

d) Laboratorium Biochemiczne i Biologii Komórki;

7) Sekcja wsparcia CIT;

8) Sekcja sprzedaży usług CIT.”.

3) § 4 otrzymuje brzmienie:
„1. Regionalnym Centrum Innowacyjnych Technologii Produkcji, Przetwórstwa i Bezpieczeństwa Żywności kieruje dyrektor powoływany przez Rektora na wniosek Kanclerza.

2. Nadzór nad jednostką będzie sprawował Kanclerz.”.

4) § 5 otrzymuje brzmienie:
„Regionalne Centrum Innowacyjnych Technologii Produkcji, Przetwórstwa i Bezpieczeństwa Żywności Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu otrzymuje symbol organizacyjny A0CIT000.”.

§ 2

W Regulaminie Organizacyjnym Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, § 93b otrzymuje brzmienie: „Regionalne Centrum Innowacyjnych Technologii Produkcji, Przetwórstwa i Bezpieczeństwa Żywności Uniwersytetu Przyrodniczego jest jednostką ogólnouczelnianą o charakterze badawczym, której zasady, zakres działania, strukturę wewnętrzną i zadania określa odrębny regulamin.”.

§ 3

Niniejsze zarządzenie stanowi podstawę do:

1) wykonania nowych szyldów i pieczątek,

2) dokonania zmian w uczelnianych systemach informatycznych EOD i TETA,

3) likwidację nieaktualnych szyldów i pieczątek.

§ 4

Nadzór nad wykonaniem zarządzenia powierza się Kanclerzowi.

§ 5

Zarządzenie wchodzi w życie z dniem podjęcia.

Rektor


prof. dr hab. inż. Jarosław Bosy

Zmiany

Zmiany
Status Akt zmieniający
akt zmieniany Zarządzenie nr 141/2017 Rektora Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu z dnia 31 sierpnia 2017 roku
akt zmieniany Zarządzenie nr 152/2019 Rektora Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu z dnia 3 października 2019 roku
akt powiązany Obwieszczenie nr 12/2023 Rektora Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu z dnia 16 marca 2023 roku

Historia wersji
Wytworzył: Jarosław Bosy
Data wytworzenia: 14-03-2023
Opublikowane przez: Aleksandra Pomian
Data publikacji: 15-03-2023 08:00
Ostatnio zaktualizował: Aleksandra Pomian
Data ostatniej aktualizacji: 17-03-2023 08:42