2021 rok

Uchwała nr 32/2021 Senatu Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu z dnia 25 czerwca 2021 roku

w sprawie warunków, trybu i terminów przyjmowania kandydatów na pierwszy rok stacjonarnych studiów wspólnych drugiego stopnia o profilu ogólnoakademickim prowadzonych w języku angielskim na kierunku food technology z Universidad Miguel Hernández de Elche w Hiszpanii rozpoczynających się w roku akademickim 2021/2022

Na podstawie art. 28 ust. 1 pkt 10, art. 60 ust 1, art. 69 ust. 1 pkt 1 i ust. 3, art. 70 ust. 1 ustawy z dnia 20 lipca 2018 r. – Prawo o szkolnictwie wyższym i nauce (Dz. U. z 2021 r. poz. 478 z późn. zm.) oraz § 12 ust. 1 pkt 9, § 84 ust. 5 Statutu Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu stanowiącego załącznik do uchwały nr 56/2019 Senatu Uniwersytetu Przyrodniczego z dnia 28 czerwca 2019 roku w sprawie uchwalenia Statutu Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu z późn. zm., uchwala się, co następuje:


§ 1


Określa się następujące zasady rekrutacji na pierwszy rok stacjonarnych studiów wspólnych drugiego stopnia o profilu ogólnoakademickim prowadzonych w języku angielskim na kierunku food technology z Universidad Miguel Hernández de Elche (Hiszpania) rozpoczynających się w roku akademickim 2021/2022:


1) na studia drugiego stopnia mogą zostać przyjęte osoby, które uzyskały tytuł magistra, inżyniera, licencjata lub równorzędny i uzyskały dyplom ukończenia studiów;

2) kandydaci z dyplomem zagranicznym kwalifikowani są na podstawie takich samych zasad, jak osoby z dyplomami uzyskanymi w Polsce;

3) na studia drugiego stopnia na kierunku food technology może zostać przyjęta osoba, która posiada kompetencje, obejmujące w szczególności wiedzę i umiejętności, niezbędne do kształcenia się na studiach drugiego stopnia tego kierunku:


a) wiedzę i umiejętności z zakresu właściwości oraz analizy surowców i produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego,

b) wiedzę i umiejętności z zakresu wytwarzania, utrwalania i przechowywania żywności,

c) umiejętności z zakresu interpretacji, prezentacji i dokumentacji wyników eksperymentu oraz prezentacji i dokumentacji wyników zadania o charakterze projektowym;

4) ponadto kandydat, którego językiem ojczystym nie jest język angielski, powinien posługiwać się językiem angielskim na poziomie min. B2; potwierdzenie znajomości języka angielskiego może zostać uznane poprzez:


a) posiadanie jednego z certyfikatów potwierdzających znajomość języka angielskiego: Cambridge B2 First, C1 Advanced, C2 Proficiency (wcześniej FCE, CAE, CPE) TOEFL, IELTS na poziomie co najmniej B2,

b) posiadanie świadectwa, dyplomu lub innego dokumentu potwierdzającego ukończenie za granicą szkoły ponadpodstawowej lub wyższej, w której zajęcia były prowadzone w języku angielskim,

c) uzyskanie w procesie rekrutacji potwierdzenia o posiadanym poziomie biegłości językowej B2 ze strony uczelni, którą ukończył;


5) na studia II stopnia może być przyjęty kandydat niespełniający warunków rekrutacji, jeżeli możliwe jest uzupełnienie brakujących efektów uczenia się w ramach realizacji przedmiotów dodatkowych, za które uzyska do 30 punktów ECTS; wykaz przedmiotów dodatkowych ustala prodziekan.


§ 2

1. Kandydaci są zobowiązani w terminach określonych w harmonogramie zarejestrować się w systemie rekrutacji online UPWr. Kandydaci z obywatelstwem polskim rejestrują się na irk.upwr.edu.pl, a kandydaci z zagranicy na apply.upwr.edu.pl.

2. Kandydaci są zobowiązani w terminach określonych w harmonogramie dostarczyć następujące dokumenty wymagane w procesie rekrutacji osobiście, pocztą, kurierem lub poprzez wyznaczonego pełnomocnika.

Kandydat powinien złożyć następujący komplet dokumentów:

1) podpisane podanie na ustalonym formularzu (wzór do wydruku w systemie IRK/DreamApply, dostępny po dokonaniu rejestracji i akceptacji zdjęcia);

2) kopię dyplomu ukończenia studiów pierwszego stopnia lub studiów drugiego stopnia lub jednolitych studiów magisterskich poświadczoną za zgodność z oryginałem przez notariusza lub organ wydający lub oryginały ww. dokumentów do wglądu do poświadczenia kopii przez komisję rekrutacyjną;

3) kopię suplementu do dyplomu lub wypis z indeksu poświadczoną za zgodność z oryginałem przez notariusza lub organ wydający lub ich oryginał do wglądu do poświadczenia kopii przez komisję rekrutacyjną;

4) dowód wniesienia opłaty rekrutacyjnej na wygenerowane w systemie rejestracyjnym Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu wskazane w systemie IRK/DreamApply;

5) zaświadczenie od lekarza medycyny pracy stwierdzające brak przeciwwskazań do podjęcia studiów na kierunku food technology; skierowanie na badania kandydat otrzymuje przy składaniu dokumentów wymienionych w § 2,
a także okazać do wglądu Komisji Rekrutacyjnej w celu potwierdzenia tożsamości: oryginał dowodu osobistego lub paszportu, lub zaświadczenia o utracie dowodu osobistego lub uszkodzeniu dowodu osobistego, lub aplikację mObywatel (lub obowiązującą do końca 2021 r. aplikację mTożsamość).

3. Zagraniczny dyplom wraz z suplementem należy przedłożyć w języku angielskim bez potrzeby tłumaczenia lub w języku wydania wraz z tłumaczeniem przysięgłym na język polski.

4. Kwalifikacja odbywa się na podstawie listy rankingowej kandydatów sporządzonej na podstawie średniej arytmetycznej wszystkich ocen ze studiów I stopnia, a w dalszej kolejności z oceny końcowej ze studiów I stopnia oraz ostatniej oceny z języka obcego.


§ 3


Rekrutacja zimowa na rok akademicki 2021/2022 trwa od 15 września 2021 r. do 28 lutego 2022 r.


§ 4


Pozostałe warunki i tryb przyjmowania kandydatów na pierwszy rok studiów stacjonarnych drugiego stopnia o profilu ogólnoakademickim na kierunku food technology prowadzonym w języku angielskim są zgodne z uchwałą nr 33/2020 Senatu Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu z dnia 29 maja 2020 roku w sprawie warunków, trybu i terminów postępowania rekrutacyjnego dla kandydatów na I rok studiów stacjonarnych i niestacjonarnych na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu w roku akademickim 2021/2022 z późn. zm.


§ 5

Uchwała wchodzi w życie z dniem podjęcia.

Przewodniczący Senatu

prof. dr hab. inż. Jarosław Bosy


Historia wersji
Wytworzył: Jarosław Bosy
Data wytworzenia: 25-06-2021
Opublikowane przez: Aleksandra Pomian
Data publikacji: 09-07-2021 18:00
Ostatnio zaktualizował: Aleksandra Pomian
Data ostatniej aktualizacji: 06-03-2023 14:06