2016 rok

Uchwała nr 61/2016 Senatu Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu z dnia 20 czerwca 2016 roku

w sprawie warunków i trybu przyjmowania kandydatów na I rok studiów stacjonarnych II stopnia na kierunki agrobiznes, biotechnologia stosowana roślin, inżyniera bezpieczeństwa oraz żywienie człowieka i dietetyka na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu w roku akademickim 2017/2018

Na podstawie art. 169 ust. 2 ustawy z dnia 27 lipca 2005 r. – Prawo o szkolnictwie wyższym (Dz. U. z 2012 r. poz. 572 ze zm.) i § 7 ust. 2 pkt 2 Statutu Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu uchwala się, co następuje:

§ 1
Na studia II stopnia na kierunku agrobiznes może być przyjęta osoba, która ukończyła studia I stopnia, uzyskała tytuł zawodowy inżyniera i posiada kompetencje niezbędne do kontynuowania kształcenia na studiach II stopnia obejmujące w szczególności wiedzę i umiejętności z zakresu:
  • przedmiotów podstawowych (matematyka, chemia);
  • kursów kierunkowych (biologia, podstawy ekonomii, żywienie roślin, podstaw reologii i metrologii, podstaw uprawy roślin, technologii produkcji roślinnej, podstaw zarządzania, rachunkowości, systemów produkcji zwierzęcej i biznesplan);
  • kompleksowej wiedzy o prowadzeniu działalności biznesowej na obszarach wiejskich, dotyczącej funkcjonowania przedsiębiorczości na terenach wiejskich;
  • podstawowych umiejętności w wykorzystaniu technologii informacyjnych, grafiki inżynierskiej, baz danych, pozyskiwania i przetwarzania uzyskanych informacji;
  • zdolności organizacyjnych i współpracy w grupie, umiejętność dyskusji, formułowania własnego stanowiska i konfrontacji z osobami o odmiennej opinii.
§ 2
Na studia II stopnia na kierunku biotechnologia stosowana roślin może być przyjęta osoba, która ukończyła studia I stopnia, uzyskała tytuł zawodowy inżyniera i posiada kompetencje niezbędne
do kontynuowania kształcenia na studiach II stopnia obejmujące w szczególności wiedzę i umiejętności
z zakresu:
  • przedmiotów podstawowych (chemia, fizyka, biochemia);
  • przedmiotów związanych z budową, fizjologią i taksonomią roślin;
  • podstawowych praw naturalnych i działań związanych ze środowiskiem naturalnym, jego kształtowaniem i ochroną w tym przy pomocy procesów biotechnologicznych;
  • samodzielnego i grupowego opracowania prac projektowych z zakresu biotechnologii w oparciu o samodzielnie zgromadzony materiał potrzebny do ich realizacji;
  • elementarnej wiedzy z zakresu technologii informacyjnych bazy danych, pozyskiwania i przetwarzania informacji;
  • możliwości wykorzystania podstawowych technik, aparatury, urządzeń i technologii w procesach biotechnologicznych produkcji roślinnej.
§ 3
Na studia II stopnia na kierunku inżynieria bezpieczeństwa może być przyjęta osoba, która ukończyła studia pierwszego stopnia, uzyskała tytuł zawodowy inżyniera oraz posiada kompetencje niezbędne
do kształcenia się na studiach drugiego stopnia obejmujące w szczególności:
  • wiedzę z wybranych działów matematyki oraz statystyki na poziomie umożliwiającym wykonywanie analiz bezpieczeństwa i ryzyka;
  • wiedzę z ergonomii i bhp, która stanowi podstawę do projektowania i realizacji procesów w sferze bezpieczeństwa ludzi oraz kontroli warunków pracy i standardów bezpieczeństwa;
  • wiedzę niezbędną do projektowania i realizacji procesów związanych z bezpieczeństwem środowiska przyrodniczego oraz obiektów technicznych;
  • zna zasady funkcjonowania systemu bezpieczeństwa i ochrony ludności, którego głównym celem jest ratowanie oraz ochrona życia, zdrowia i mienia przed zagrożeniami.
§ 4
Na studia II stopnia na kierunku żywienie człowieka i dietetyka może być przyjęta osoba, która ukończyła studia pierwszego stopnia, uzyskała tytuł zawodowy inżyniera oraz posiada kompetencje niezbędne do kształcenia się na studiach drugiego stopnia obejmujące w szczególności:
  • wiedzę ogólną z zakresu matematyki, fizyki, chemii, biochemii i mikrobiologii oraz z anatomii i fizjologii człowieka;
  • znajomość podstawowych zasad żywienia człowieka i dietetyki;
  • rozumienie funkcjonowania poradnictwa żywieniowego oraz zasad racjonalnego żywienia różnych grup ludności;
  • umiejętność przygotowywana odpowiednio dobranych jadłospisów dla ludzi zdrowych i chorych;
  • umiejętności z zakresu interpretacji, prezentacji i dokumentacji wyników eksperymentu oraz prezentacji i dokumentacji wyników zadania o charakterze projektowym.
§ 5
Pozostałe zasady rekrutacji na studia stacjonarne II stopnia dla kierunków: agrobiznes, biotechnologia stosowana roślin, inżynieria bezpieczeństwa oraz żywienie człowieka i dietetyka w roku akademickim 2017/2018 określa uchwała nr 17/2015 Senatu Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu z dnia 29 kwietnia 2016 r. w sprawie warunków i trybu przyjmowania kandydatów na I rok studiów stacjonarnych i niestacjonarnych na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu w roku akademickim 2017/2018.

§ 6
Uchwała wchodzi w życie z dniem podjęcia.

Przewodniczący Senatu

Prof. dr hab. Roman Kołacz

Historia wersji
Wytworzył: Roman Kołacz
Data wytworzenia: 20-06-2016
Opublikowane przez: Tomasz Lewandowski
Data publikacji: 29-06-2016 13:16
Ostatnio zaktualizował: Joanna Kołaczyńska
Data ostatniej aktualizacji: 07-11-2022 09:37