w sprawie warunków i trybu przyjmowania kandydatów na I rok studiów stacjonarnych I stopnia na kierunek zarządzanie jakością i analiza żywności na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu w roku akademickim 2015/2016 oraz na I rok studiów stacjonarnych II stopnia na kierunek zarządzanie jakością i analiza żywności na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu w roku akademickim 2014/2015 i 2015/2016
Na podstawie art. 169 ust. 2 i 3 ustawy z dnia 27 lipca 2005 r. – Prawo o szkolnictwie wyższym (Dz. U. z 2012 r. poz. 572 z późn. zm.) i § 7 ust. 2 pkt 2 Statutu Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu oraz na podstawie uchwały nr 36/2013 Senatu Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu z dnia 24 maja 2013 i uchwały nr 48/2014 Senatu Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu z dnia 25 kwietnia 2014 roku oraz na wniosek Rady Wydziału uchwala się, co następuje:
§ 1
Warunki i tryb postępowania rekrutacyjnego na studia stacjonarne I stopnia na kierunek zarządzanie jakością i analiza żywności w roku akademickim 2015/2016 są zgodne z zasadami rekrutacji na towaroznawstwo na Wydziale Nauk o Żywności Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. Zasady te określa uchwała nr 48/2014 Senatu Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu z dnia 25 kwietnia 2014 roku w sprawie warunków i trybu przyjmowania kandydatów na I rok studiów stacjonarnych i niestacjonarnych na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu w roku akademickim 2015/2016.
§ 2
Warunki i tryb postępowania rekrutacyjnego na studia stacjonarne II stopnia na kierunek zarządzanie jakością i analiza żywności w roku akademickim 2014/2015 i 2015/2016:
1) Na studia stacjonarne II stopnia mogą zostać przyjęci absolwenci studiów I stopnia (inżynierskich) tego samego lub pokrewnego kierunku. Za kierunek pokrewny uważa się taki, którego efekty kształcenia są zbieżne z efektami kształcenia określonymi dla studentów I stopnia prowadzonych na Wydziale Nauk o Żywności Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, a w szczególności kandydat powinien posiadać kompetencje obejmujące:
a) wiedzę ogólną z zakresu kształtowania jakości surowców roślinnych i zwierzęcych dla przemysłu spożywczego i technologii przetwarzania tych surowców,
b) rozumienie zjawisk biologicznych i fizykochemicznych zachodzących podczas przetwarzania żywności, procesów jednostkowych w technologiach produkcji żywności w aspekcie kształtowania jej właściwości i jakości,
c) znajomość systemowego podejścia do zarządzania jakością i bezpieczeństwem w przedsiębiorstwie produkcyjnym i usługowym,
d) opanowanie różnych technik analizy w ocenie jakości surowców, produktów i materiałów pomocniczych stosowanych w przemyśle spożywczym,
e) umiejętności z zakresu interpretacji, prezentacji i dokumentacji wyników eksperymentu oraz prezentacji i dokumentacji wyników zadania o charakterze projektowym.
2) Kwalifikacja na studia II stopnia odbywa się na podstawie listy rankingowej sporządzonej wg średniej arytmetycznej obliczonej na podstawie zaliczeń łącznych wszystkich przedmiotów z przebiegu studiów I stopnia z wyjątkiem zajęć wychowania fizycznego, a w dalszej kolejności oceny z egzaminu dyplomowego. Pierwszeństwo w procesie rekrutacji na studia kończące się uzyskaniem tytułu magistra inżyniera mają kandydaci będący absolwentami tego samego kierunku, z tytułem zawodowym inżyniera. Komisja Rekrutacyjna, w przypadku gdy kandydaci mają taką samą średnią i ocenę z egzaminu dyplomowego, a liczba miejsc jest mniejsza niż kandydatów, może ustalić dodatkowe kryteria przyjęć.
§ 3
Uchwała wchodzi w życie z dniem jej podjęcia.
Przewodniczący Senatu
prof. dr hab. Roman Kołacz
Status | Akt zmieniający |
---|---|
akt zmieniający | Uchwała nr 48/2014 Senatu Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu z dnia 25 kwietnia 2014 roku |
Wytworzył: | Roman Kołacz |
---|---|
Data wytworzenia: | 05-06-2014 |
Opublikowane przez: | Maria Szołomicka-Gerlicz |
Data publikacji: | 05-06-2014 12:10 |
Ostatnio zaktualizował: | Sebastian Wuczkowski |
Data ostatniej aktualizacji: | 08-09-2014 09:29 |