2014 rok

Uchwała nr 77/2014 Senatu Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu z dnia 30 maja 2014 roku

w sprawie warunków i trybu przyjmowania kandydatów na I rok studiów stacjonarnych I stopnia na kierunek zarządzanie jakością i analiza żywności na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu w roku akademickim 2015/2016 oraz na I rok studiów stacjonarnych II stopnia na kierunek zarządzanie jakością i analiza żywności na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu w roku akademickim 2014/2015 i 2015/2016


Na podstawie art. 169 ust. 2 i 3 ustawy z dnia 27 lipca 2005 r. – Prawo o szkolnictwie wyższym (Dz. U. z 2012 r. poz. 572 z późn. zm.) i § 7 ust. 2 pkt 2 Statutu Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu oraz na podstawie uchwały nr 36/2013 Senatu Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu z dnia 24 maja 2013 i uchwały nr 48/2014 Senatu Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu z dnia 25 kwietnia 2014 roku oraz na wniosek Rady Wydziału uchwala się, co następuje:

§ 1

Warunki i tryb postępowania rekrutacyjnego na studia stacjonarne I stopnia na kierunek zarządzanie jakością i analiza żywności w roku akademickim 2015/2016 są zgodne z zasadami rekrutacji na towaroznawstwo na Wydziale Nauk o Żywności Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. Zasady te określa uchwała nr 48/2014 Senatu Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu z dnia 25 kwietnia 2014 roku w sprawie warunków i trybu przyjmowania kandydatów na I rok studiów stacjonarnych i niestacjonarnych na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu w roku akademickim 2015/2016.

§ 2

Warunki i tryb postępowania rekrutacyjnego na studia stacjonarne II stopnia na kierunek zarządzanie jakością i analiza żywności w roku akademickim 2014/2015 i 2015/2016:

1)  Na studia stacjonarne II stopnia mogą zostać przyjęci absolwenci studiów I stopnia (inżynierskich) tego samego lub pokrewnego kierunku. Za kierunek pokrewny uważa się taki, którego efekty kształcenia są zbieżne z efektami kształcenia określonymi dla studentów I stopnia prowadzonych na Wydziale Nauk o Żywności Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, a w szczególności kandydat powinien posiadać kompetencje obejmujące:

a)  wiedzę ogólną z zakresu kształtowania jakości surowców roślinnych i zwierzęcych dla przemysłu spożywczego i technologii przetwarzania tych surowców,

b) rozumienie zjawisk biologicznych i fizykochemicznych zachodzących podczas przetwarzania żywności, procesów jednostkowych w technologiach produkcji żywności w aspekcie kształtowania jej właściwości i jakości,

c)  znajomość systemowego podejścia do zarządzania jakością i bezpieczeństwem w przedsiębiorstwie produkcyjnym i usługowym,

d)  opanowanie różnych technik analizy w ocenie jakości surowców, produktów i materiałów pomocniczych stosowanych w przemyśle spożywczym,

e)   umiejętności z zakresu interpretacji, prezentacji i dokumentacji wyników eksperymentu oraz prezentacji i dokumentacji wyników zadania o charakterze projektowym.

2)  Kwalifikacja na studia II stopnia odbywa się na podstawie listy rankingowej sporządzonej wg średniej arytmetycznej obliczonej na podstawie zaliczeń łącznych wszystkich przedmiotów z przebiegu studiów I stopnia z wyjątkiem zajęć wychowania fizycznego, a w dalszej kolejności oceny z egzaminu dyplomowego. Pierwszeństwo w procesie rekrutacji na studia kończące się uzyskaniem tytułu magistra inżyniera mają kandydaci będący absolwentami tego samego kierunku, z tytułem zawodowym inżyniera. Komisja Rekrutacyjna, w przypadku gdy kandydaci mają taką samą średnią i ocenę z egzaminu dyplomowego, a liczba miejsc jest mniejsza niż kandydatów, może ustalić dodatkowe kryteria przyjęć.

§ 3

Uchwała wchodzi w życie z dniem jej podjęcia.

Przewodniczący Senatu

prof. dr hab. Roman Kołacz


Zmiany

Zmiany
Status Akt zmieniający
akt zmieniający Uchwała nr 48/2014 Senatu Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu z dnia 25 kwietnia 2014 roku

Historia wersji
Wytworzył: Roman Kołacz
Data wytworzenia: 05-06-2014
Opublikowane przez: Maria Szołomicka-Gerlicz
Data publikacji: 05-06-2014 12:10
Ostatnio zaktualizował: Sebastian Wuczkowski
Data ostatniej aktualizacji: 08-09-2014 09:29